Scottish Fold & British Shorthair Sahiplendirme 2018

Scottish Fold & British Shorthair Yavru Kedi 2018 Türkiye
     

Kedi Severler Dikkatine :)

Merhabalar Scottish Fold & British Shorthair KEDİ PERİSİ & KediZade ailesinin dünyasına hoş geldiniz. İletişim için 0507 466 4209 nodan bizlere ulaşabilirsiniz. Cins Kedi ve Kedilerle ile ilgili her konuda ''Türkiye' deki cins kedi fiyatları istatistiklerini , sahiplendirenler , cins kedi satın almak isteyenlere tavsiyeler öneriler, sahiplendirme yapanlar yada kedi satış ilanları olan evcil satış gibi sitelerde muhtemelen birçok kedi sahiplendirme için ilan görüyorsunuz , cins kedi sahiplenme de dikkat etmeniz gerekenler, Safkan british Shorthair nasıl olmalıdır ? Safkan Scottish Fold nasıl olmalıdır vb kısacası kediler ile ilgili herkonuda '' bizleri çekinmeden arayarak bilgi alabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle ..

17 Mart 2010 Çarşamba

Kedisi İçin EŞ ARAYANLAR

16:37 324 Comments
Scottish Fold yada British Shorthair kedilerinizi çiftleştirmek için farklı eş adaylarına ulaşabileceğiniz bölümdür.
iletişim bilgilerinizi yorum kutusuna yazıp gönderebilir ve bu sayfadan kedinize eş aradığınızı duyurabilirsiniz.
Sağlıklı ve İyi ailelere sahip olarak doğacak bebekler için doğru cinsleri çiftleştirmeye özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatalım :)
Unutulmaması gerekir ki yavrular ne kadar sağlıklı ve seçkin bir soya sahip olursa yuvalanmaları o kadar kolay olacaktır.
Sevgiyle....

SCOTTISH FOLD Hakkında

15:49 0 Comments

Scottish fold kendi ataları gibi çok güçlü bir kedidir. İnsanları sever sakin ve uysaldır. Kedilerin sesleri ince ve yumuşak olduğundan çevreyi rahatsız etmez.
Scottish Fold kedileri çevresindeki yetişkin ve çocuklara çok çabuk alışır, hem kalabalık ailelere hem de yalnız yaşayan insanlara uyum sağlar, onlar için tek gereken şey ilgidir. Sadece çevresindeki insanlarla değil, evcil hayvanlarla da gayet iyi anlaşır.
Bu kediler başka cins ( Amerikan Shorthair ve British Shorthair ~İngiliz kedisi) kediler ile karıştırılmasına rağmen son 40 yılda kendi öz cinsini ortaya çıkarmıştır. Scottish Fold genelde orta boylu, yuvarlak vücutlu ve büyük gözlere sahiptir. Yapılarına göre tüyleri iki tipte ayrılır. Kısa tüylü tipte: yumuşak ve gür tüy vardır. Uzun tüylü tipte: ipeksi ve keçeleşmeyen bir tüy vardır. Tüyün uzunluğu çene altında ve pati kısmında diğer tüylere göre daha uzundur. Scottısh fold kedileri çok çeşitli renklere ve renk tonlarına sahiptir.
Bu cins kedilerin iki kulak tipi mevcuttur. Bunlardan birinin kıvrık (folded ear) kulakları, diğerinin ise normal dik (straight) kulakları vardır. Bu cins kedinin yavruları normal dik kulaklarla doğuyor. Kedinin kulakları doğduktan 3-4 hafta sonra ya dik kulak olarak, yada kıvrık kulak olarak kalıyor.
12 haftalığına doğru yavrunun kalitesi de belli oluyor. Show, breed veya pet: fuar, soylu veya evcil demektir. Kedi yetiştiricilerin ‘altın hayal’ olan Fuar tipi- çok asık (yatık) kulakları olan bir tiptir. Dik kulak olan kediler de fuara katılabiliyorlar fakat bazı felinologi sistemleri şampiyon sınıfları açmıyorlar. Asık kulaklı kedi yavruları show ve top-show sınıfından almak gerçekten çok zor, çünkü bu tip çok nadir çıkmaktadır tabi ki fiyatı da çok yüksek.Kedi alma sırasında mutlaka kuyruğun ve patilerin elastiğine(yumuşaklık) dikkat edin. Patiler yumuşak normal (kesik olmayan) parmaklı olmalı. Kedi kuyruğuna (tüy yattığı yönünde) dokunduğunuz zaman dokunuşunuz yumuşak ve yavruya rahatsızlık vermeyecek bir şekilde olması gerek.
Bu yazıyı Mart 2010 yılında yazmışım :) Şimdi ise o zamanki bilgilerime göre şimdiki bilgilerim biri bir testi su ise şimdiki minik bir gölet :)
www.kediperisi.com sitemden lütfen ırkla ilgili her konuda bilimsel sayfalarımızı okuyunuz.
Kediyle kocaman sevgi ile kalınnn 

SCOTTISH FOLD Çiftleştirme

15:34 0 Comments
SCOTTISH FOLD ÇİFTLEŞTİRME

Scottish Fold cinsi kedilerde kıvrık kulaklara yol açan gen, aynı zamanda, bazı fiziksel anormalliklere de sebep olabilmektedir. Anormalliklere sebep olan husus, tek bir başat genin homozigot halinde bulunmasıdır. Şayet, bir kıvrık kulaklı bir Scottish Fold kedi başka bir kıvrık kulaklı Scottish Fold kedi ile eşleşirse, yavruların hepsi kıvrık kulaklı olur fakat bu yavrular iki önemli ciddi kusura sahip olabilirler:
1. Kuyruk omurlarının birbirine yapışık olması dolayısile anormal kalın bir kuyruk oluşabilir
2. Patilerin çevresindeki kıkırdağın büyümesi sonucu kalınlaşmış bacaklar oluşabilir ki bu da hayvanın yürümesini zorlaştırır.
Bu genetik sorun dolayısiyle, kıvrık kulaklı Scottish Fold kedi sahipleri, eşleştirmelerde daima kıvrık kulaklı olmayan eşleri (Brittish Shorthair gibi ) tercih ederler. Bu durumda doğan yavrularda sadece heterozigot halde kıvrık kulak oluşur ve bu yavrular bütün diğer kusurlardan masun kalır. Dolayısile, kıvrık kulaklı İskoç kedisi sahipleri, eşleştirmelerde bu hususu göz önünde tutmak zorundadırlar.
AB ülkelerinde ALMAYADA Scottish Fold ile aynı cins Scottish Fold kedilerin eşleştirilmesi ile ilgili yasaklar kanunlaştırılmıştır. Bu nedenle çiftleştirilirken British Shorthair ırkı tercih edilmelidir. Yavruların bir kısmı kıvrık, bir kısmı dik kulaklı olur.
Scottish Fold çiftleştirmede farklı kedi cinsleri tercih edilebileceği gibi en doğrusu British Shorthair ile eşleştirmektir.Islah Çalışmaları: 1961’de, Tayside-İskoçya’da bir çiftçi, çalıştığı çiftlikte kulakları öne doğru kıvrık bir yavru kedi buldu. Kedinin kulakları tıpkı bir yavru köpeğinki gibi öne yatıktı. Adı Susie olan bu beyaz kediciğin kökeni bilinmiyordu. İki yıl sonra yavruladı ve iki tane daha kıvrık kulaklı kedi ortaya çıktı. William Ross adında bir çoban bu kediciklerden birini alarak adını Snooks koydu, ve onu resmi olarak tescil ettirdi.
Ne yazık ki, yetiştirme programı kısa zamanda zorluklarla karşılaşmaya başladı. Kıvrık Kulakları yine Kıvrık Kulaklarla çiftleştirmek kalın uzuv ve kuyrukların yüksek oranda gelişmesiyle sonuçlandı. İlk başlarda, bunlar türün talep gören özellikleri oldu. Sonra bazı aklı başında insanlar çıkıp da bunların kemiksel anormallikler olduğunu ve kedilerin hareketlerini sınırladığını duyurdu. Bu ve kıvrık kulakların hijyen sorununa – ki İskoç kedisi yetiştiricileri buna hararetle karşı çıkıyorlardı - değinen insanların baskısı sonucu yetiştirme programının neredeyse tamamen terkedilmesine sebep oldu. Ne var ki, sonraları Kıvrık Kulaklar’ın İngiliz Kısatüylü’ler ile çiftleştirilmesi sonucu doğan yavruların yarısının anormalliği olmayan, sağlıklı kediler olduğu keşfedildi.

KEDİ BAKIMI için gerekli malzemeler

14:56 1 Comments

KEDİ BAKIMI için İHTİYAÇ DUYACAĞINIZ MALZEMELER

Kediler için gerekli olan malzemeler
Yavru kedinizin ihtiyaç duyabileceği temel malzemelerin elinizin altında olduğundan emin olun. Bu gibi eşyaların hepsi ucuz olduğu gibi aynı zamanda bir kısmı evde bile yapılabilir.
Kedi Taşıma Çantası

Taşıma Çantası

Taşıma çantası, yavru kedinin taşınması için olmazsa olmazlardan biridir. Arabada giderken onu koruyacak ve kendisine güven hissi verecektir. Taşıma çantaları farklı şekillerde ve tahta, plastik, tel gibi değişik materyaller kullanılarak üretilmiş olabilir. Hangisini seçerseniz seçin yalnızca yavru kedinizin içinde rahatça ayağa kalkıp dönebileceği kadar geniş olduğundan emin olun. Çantada havalandırma yeterli olmalı, içi güvenli ve temizlemesi de kolay olmalıdır. Çantayı kullanırken altına eski bir havlu örtün. Havludan gelen tanıdık koku, yabancı bir yerlere giderken yavru kedinizi rahatlatabilir.

Mama ve su kabı


Kaplar temizlemesi kolay ve ters dönmeyecek kadar da ağır olmalıdır. Bazı yavru kedilerin plastiğe karşı alerjisi olabilir, bu yüzden çift gözlü metal kaplar en idealidir. Yavru kedinizin kabında sürekli taze ve temiz su olmasına özen gösterin. Kabını her gün yıkayın.

Kum Kabı Malzemeleri


Yavru kedinizin dışkılama ihtiyacı İçin dışarı çıkacağını beklesiniz de yine de bir kum kabı, kedi kumu ve kepçeye ihtiyacınız olacaktır. Erişkin bir kedinin içine sığabileceği ve kumu eşelerken dışarı dökemeyeceği kadar geniş bir kum kabı seçin. Kum yerine gazete kâğıdı ya da talaş kullanabilirsiniz ancak yine de ticari amaçlı satılan kedi kumları sizin için daha elverişli ve sağlıklı olacaktır. Biraz daha pahalı olabilir ama son derece emici, daha derli toplu ve kokuyu gidermek de daha kolaydır. Kumun üzerindeki pislikleri her gün bir kepçe, süzgeç veya bir kevgir yardımıyla uzaklaştırın.
Kum kabını temiz tutmaya özen gösterin çünkü yavru kediniz pis ve kötü kokan bir kabı kullanmaktan kaçınacaktır. Kum kabını haftada bir kere mutlaka su ve sabunla yıkayın. Amonyak içeren güçlü dezenfektanlar kullanmaktan kaçının, bunlar yavru kedinizin sağlığı için tehlikeli olabilir ve aynı zamanda da amonyak kokusu hassas burnunun irritasyonuna sebep olabilir. Kum kabını ayda bir kere çamaşır suyu ve su gibi daha hafif dezenfektanlarla yıkayın ve eğer mümkünse dışarıda, açık havada kurutun. Kum kabını elledikten sonra her zaman ellerinizi iyice yıkayın.

DİKKAT
Kum kabından kedi dışkılarını temizlerken toksoplazma adı verilen mikroorganizmalar insana bulaşabilir. Yavru kedinizin kumunu değiştirirken eldiven kullanın ve sonrasında mutlaka ellerinizi yıkayın. Toksoplazmiyozis birçok doğum komplikasyonuna neden olduğundan, hamile kadınlar bu konuda daha dikkatli davranmalıdır. Kum kabını temizleme ve kum değiştirme işleminin ailede hamile olmayan bir birey tarafından yapılması gerekir.

Kediniz için Yatak

catbed
Yavru kediniz için ayrıca bir de yatak ayarlamanız gerekecek. Yavru kedilerin çoğu kendilerine ait bir yatak ister fakat eğer ki yeni yatağını görmezden gelmeyi tercih ederse sakın hayal kırıklığına uğramayın. Yavru kedinizin tercihlerini iyice anlayana kadar siz de süslü püslü bir sepet ya da peluş bir yatak için aşırı miktarda para harcamak istemezsiniz.

İlk önce basit, karton bir yatakla başlayın. Kenarları cereyan olmasını önleyecek kadar yüksek olan, geniş bir karton kutu bulun. Bir giriş kapısı kesin. Kutunun içine eski bir yastık serin ve sıcak tutması için yumuşak, yıkanabilir materyalle kaplayın. Eğer mümkünse bu iş için eski eşofman üstlerinizden birini kullanın. Yavru kediniz sizin kokunuz sayesinde rahatlayacak ve bu sayede yeni yatağını kullanmak için cesaretlenecektir. Yedek olarak bir tane daha örtü bulundurun. Kediler çok titiz canlılardır ve bu yüzden yattıkları yerin her zaman temiz olduğundan emin olun. Yatağı evin ana trafiğinden uzak sessiz, cereyansız bir köşeye yerleştirin. Burası artık yavru kedinizin köşesi olacaktır.

Tırmalama Çubuğu

Kediler bunu egzersiz yapmak (bedenlerini esnetmek), tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek ve hem görsel hem de koku yoluyla kendi bölgelerini işaretlemek için kullanırlar. Yavru kedinizi erkenden eğitmek için derhal bir tırmalama çubuğu satın alın.  
Tırmalama çubuğu sağlam ve yavru kedinizin tüm bedenini esnetmesine yetecek kadar da uzun olmalıdır. Bir parça tahta ve eski bir halıyla bunu kendiniz de evinizde yapabilir ya da bir evcil hayvan malzemeleri satışı yapan noktalardan temin edebilirsiniz.
Kediniz eve gelir gelmez onu tırmalama çubuğu konusunda eğitin. Çubuğun yanında veya yakınında onunla sık sık oynayarak onu tırmalama çubuğu kullanması için teşvik edin. Ne demek istediğinizi çabucak anlayacaktır. Sonra da gerilmek istediğinde mobilyalarınız yerine tırmalama çubuğunu kullanacaktır!
Kendi sınırları dışında bir yerleri tırmalarsa ellerinizi sertçe birbirine çarpın ve katı bir ses tonuyla, "Hayır" deyin. Ardından onu yerden kaldırın, tırmalama çubuğunun yanına götürün ve direğe tırmanması ve tırmalaması için onu cesaretlendirerek en sevdiği oyuncakla birlikte onunla orada oynayın. Boynundan sırtına doğru onu sertçe okşayarak gerilme güdüsünü uyarın. Direğini düzenli bir şekilde kullanırsa onu her zaman ödüllendirin ve sevin. Eğer büyük bir eviniz varsa, iki tane çubuk isteyebilirsiniz; biri onun yatağının yanında ve diğeri de ona çekici gelen koltuk veya kanepenin yanında. Eğer yavru kedinizin tırmalama çubuğunu kullanmasını sağlamakta sorun yaşıyorsanız, biraz daha çekici kılmak için üzerine kedi nanesi sürün.

Boyun Tasması, Göğüs tasması ve Kayışı

Boyun göğüs tasması ya da tasma kayışı yavru kediler için çok gerekli değildir ancak yine de bunları almak isteyebilirsiniz. Yavru kediniz hala bir yavruyken ona tasmayla yürümeyi öğretmek daha kolaydır. Göğüs tasması boyun tasmasından daha çok tercih edilir çünkü kedilerin çoğu yürürken boyunlarında bir tasma hissetmekten hoşlanmaz. Eğer yavru kediniz dışarıda geziyorsa, her zaman üzerinde bir künye veya elektronik künye (mikroçip) bulunan bir güvenlik tasması takmalıdır. Bu hisse alışması için erken yaşlardan itibaren tasma takması konusunda dikkatli olun. Güvenlik tasması, istendiği zaman kolay kopan bir materyalden yapılmalıdır. Bu şekilde, eğer bir ağaç dalına, çit ya da ona benzer başka bir şeye tırmanırsa yavru kediniz boğulmaktan kurtulur.

Tarama taraklar

Hem kısa hem de uzun tüylü yavru kediler için bir pire fırçasına ihtiyacınız olacaktır, ancak bu fırçanın tipi yavru kedinizin tüylerinin uzunluğuna ve yapısına bağlıdır. Taranmak, yavru kedinizin tüylerini sağlıklı ve güzel tutar. Yavru kedinizi bir an önce taramaya başlayın ki, bu işlem onun da genel rutin işlerinden biri olsun .

Oyuncaklar

Yavru kediler hareket eden, yuvarlanan, hışırdayan ya da kayan her şeyle oynar. Merak, kedilerin doğasında vardır ve kediler güvenli, oynaması zevkli birçok oyuncağa ihtiyaç duyar. Özellikle yavru kediler için üretilmiş oyuncaklardan alın. Kırılmayan, paramparça olup yutulmayanlardan olmasına dikkat edin. Titreyen jölemsi toplar ya da sert kauçuktan yapılma fareler mükemmeldir. Kazalardan sakınmak için bazı yavru kedi oyuncakları yalnızca siz yavru kedinizle oynarken kullanılmalıdır. Oyuncakların mutlaka mağazalardan alınmasına gerek yok. Hayal gücünüzü kullanın. İşte muhteşem oyun aletlerinden birkaçı:
  • Ping-pong topu
  • Tahta iplik makarası
  • Kabuğu çıkarılmamış ceviz
  • Top haline getirilmiş mumlu kağıt
  • Tuvalet kağıdının karton rulosu
  • İçi kağıt peçete dolu ayakkabı kutusu 

Yavru kedinize vermek istediğiniz bazı eşyalar ona zararlı olabilir. Aşağıda adı geçenleri yavru kedinizden uzak tutun:
  • İp ya da yün yumağı
  • Paket lastiği
  • Alüminyum folyo toplar
  • Mantar tıpalar
  • Tel burgular 
Ayrıca sert, sivri uçlu olan her türlü malzemeden kaçının. Noel ağacı süsleri gibi kırılabilir oyuncaklara (ya da yavru kedinizin oyuncak olarak görebileceği diğer şeylere) dikkat edin. Yumuşak kauçuk, yün, sünger ya da poliüretandan yapılmış hiçbir şeyi ona vermemeye özen gösterin. Eğer yavru kediniz bunlardan ufak bir parça bile yutsa, sindirim sorunlarıyla karşılaşabilir. Çığlık atan her oyuncaktan uzak durun çünkü içlerindeki minik düdükleri de kediniz yutabilir.

KEDİ EĞİTİMİ & yavru kedi davranışları

14:45 0 Comments

YAVRU KEDİNİZİ EĞİTİN

Yavru kedinizin asla saldırgan bir şekilde oynamasına izin vermeyin. Eğer elinizi emmeye ya da tırmalamaya kalkışırsa, ona bu davranışın yasak olduğunu öğretin. Elinizi usulca çekerek ondan uzaklaştırın (elinizi aniden çekerseniz, size daha da sıkı sarılacaktır). Eliniz yerine ona oyuncak verin. Onu birkaç dakika yalnız bırakın. Sakinleştikten sonra geri dönün ve uygun bir oyuncak kullanarak onunla tekrar oynamaya başlayın. Eğer elinizi tutmaya devam ederse, katı bir ses tonuyla "HAYIR" deyin. Kısa zamanda ne demek istediğinizi anlayacaktır.
Asla yavru kedinize vurmayın ya da onu suyla korkutmayın. Bu onunla arınızda kurmaya çalıştığınız bağı zedeleyebilir ve en sonunda da sizi görmekten bile korkmasına neden olabilir. Eğer sert sesinize karşılık vermezse veteriner hekiminize danışın. Fiziksel bir şikâyeti ya da daha ciddi bir sorunu olabilir.
Yavru ve yetişkin kediler sadece sorun yaratmak için yaramazlık yapmazlar. Davranışların büyük kısmı içgüdülerine bağlıdır. Yavru kedinize verdiğiniz tepki onun alışkanlıklarını hayatı boyunca etkileyecektir. Yavru kedinizin de duyguları olduğunu unutmayın. O da sizden gelecek iyi, nazik ve sevgi dolu ilgiyi hak ediyor. Yavru kediler sesinizin tonuna karşı duyarlıdır. Dolayısıyla onu uygunsuz davranırken yakaladığınızda ellerinizi birbirine çarpın ve "HAYIR" deyin, bu kadarı genelde onu durdurmaya yetecektir.
Bazı davranışlar da yavru kediniz sadece oynamak istediği için şekillenir. Sıkılmış ve kendine yeni bir uğraş arıyor olabilir. Onun dikkatini dağıtacak güvenli oyuncaklar, kutular, top haline getirilmiş kâğıtlar ya da minik plastik toplar temin etmeye özen gösterin.

KEDİ KUMU & kediyi kuma alıştırma

14:37 0 Comments

KEDİ KUMU EĞİTİMİ

Eğer güvenilir bir aileden yavru aldıysanız yavrunuz bu eğitimi annesinden öğrenerek size verilmiştir. Ancak evsiz ve sahipsiz bir kediyle evinizde ilgilenmeniz gerekiyorsa bu bilgi faydalı olacak kanaatindeyim.

Kısa zamanda yavru kedinizin normal hareketlerini daha iyi tanır hale geleceksiniz. Bu da veteriner hekiminize danışmak isteyebileceğiniz bir takım olağandışı davranışlarını daha kolay fark etmenize yardımcı olacaktır.
Rahat olun, kum kabı eğitimi hem sizin, hem de yavru kediniz için kolay olacaktır. Çoğu yavru kediler için kum benzeri malzemeleri deşme güdüsü daha dört aylıkken bile gelişebilir. Eğer yavru kediniz kum kabındayken onu rahatsız ederseniz, bir daha kum kabını kullanmak istemeyebilir. Sadece sabırlı olun. İyi bir kum kabı terbiyesi kazanması için içgüdüleri yavru ya da ergin kedinize yol gösterecektir.
Yavru kedilerin birçoğu kum kabı içindeyken içgüdüsel olarak hareket edecektir. Ancak siz yine de kabını her zaman temiz tutun, kumun üstündeki pisliği atın ve en azından haftada bir kere, gerekirse de daha sık kumunu değiştirin. Kabını, yavru kedinizin istediği zaman girebileceği, sessiz sakin bir yere yerleştirin.
Onu dikkatli bir şekilde seyredin, özellikle de uyandığında ve yemeğini yedikten sonra. Kabı kullanmaya hazır göründüğü anda onu kum kabına koyun. İyi bir davranış içinde bulunduğunu desteklemek için onu sevgiyle övün. Eğer yavru kediniz kum kabı yerine veya onunla birlikte başka bir yeri kullanmayı alışkanlık haline getirirse, bunun sebebi kabının kirli olması, kullandığınız kumun markasını değiştirmiş olmanız ya da kabını koyduğunuz yere giriş çıkışın kolay olmaması yada uygun olmayan bir yerde bulunması olabilir. Eğer bu davranışı devam ederse bunun tıbbi bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmak için veteriner hekiminize danışın.
Eğer yavru kediniz uzun bir süre için kumunu kullanmakta sorun yaşarsa, bu durum daha ciddi bir problemin habercisi olabilir. İdrar yolları bozuklukları acıya, yanmaya ve idrar kesesinde idrar olmasa bile sürekli tuvaletini yapma ihtiyacı duymasına neden olabilir. Bu gibi bir sorunu olan yavru kedi, ihtiyaç duyduğu her an her yerde bir miktar idrar çıkarabilir. Böyle sorunlarda veteriner hekiminiz yavru kedinizi bir an önce muayene etmelidir.
Kum kabıyla ilgili kullanım hatalarının sebebinin stres olup olamayacağını kendinize sorun. Problemin kaynağını bulmaya çalışın: Bunun sebebi evdeki yeni bebek, yeni bir kum markası, yeni bir kum kabı veya kum kabının yerinin değiştirilmesi olabilir mi? Yavru kedinizin kendisini daha güvende hissetmesini sağlamak için sabahları ve işten gelir gelmez onunla oynayın. Kucağınıza alarak ve okşayarak ona olan sevginizi gösterin. Eğer problem devam ederse, bu durumu veteriner hekiminizle paylaşın.

KEDİ AŞILARI hangileridir & kediler için yapılması gereken aşılar

14:31 0 Comments


Karma Aşı

Felin Panlökopeni
Kediler arasında oldukça yüksek oranda bulaşıcı olan viral bir hastalıktır. Kedilerde , özellikle yavrularda ölüme yol açan virüs kusma, iştahsızlık ve çoğunlukla kanlı bir ishalle kendini belli eder. Tek korunma yöntemi aşılamadır.
Feline Rhinotracheitis
Ülkemizde oldukça yaygın olan bu hastalık çok bulaşıcıdır. Yetişkin kediler için ölümcül bir tehlike taşımamakla birlikte yavru kedilerde ölümlere neden olabilir. Tek korunma yöntemi aşılamadır.
Feline Calicivirüs
Kedilerde ağız ülserlerine neden olan hastalık bulaşıcıdır. Tek korunma yöntemi aşılamadır.
Adından da anlaşılabileceği gibi karma aşı, yukarda saydığımız hastalıklara karşı bağışıklık oluşturan maddeleri içermektedir. Hastalıklara karşı verilen bağışıklık sürelerinin yavrunun anneden aldığı maternal antikor seviyesine bağlı olarak değişiklikler gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle karma aşı uygulamasına yavru 6-7 haftalık olduğunda başlanmalı, aşı 3-4 haftalık aralıklarla yavru 15-20 haftalık yaşa ulaşıncaya kadar tekrarlanmalıdır. Bu programla yavruların yaklaşık %95’inde güvenli bir bağışıklık oluşturulabilmektedir. Karma aşı yıllık olarak tekrar edilir.
Kuduz aşısıKuduz; merkezi sinir sistemine saldıran, hızlı gelişim gösteren, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize, ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. İnsan dahil olmak üzere tüm sıcakkanlı canlılarda görülebilir. Hastalık; kuduz bir hayvanın sağlıklıları ısırması ve salyasında bulunan kuduz virüsunu ısırma sonucu meydana gelen açık yaraya nakletmesi ile bulaşır. Ancak virüs salyaya zaman zaman geldiğinden dolayı her ısırılan hayvan kudurmaz. Bu nedenle her ısıran hayvana da kuduz gözüyle bakılmamalı ve panil olunmamalıdır. Kuduzun bilinen bir tedavisi yoktur. Aşılama tek engelleyici faktördür. Kuduz hastalığı, etkili bir aşı programı ile bugün artık büyük oranda kontrol altına alınmıştır.
Yavru kedilere ilk kuduz aşısı 3 aylık yaşta uygulanmalı ve her yıl periyodik olarak tekrar edilmelidir.
Kist aşısı
Genellikle kist aşısı diye bilinen bu uygulama aslında bir antiparaziter ilaçlamadır. Bu uygulama iç parazitlerinden (dahili parazitler) kaynaklı enfestasyonların engellenmesine ve sağaltımına yöneliktir. Halkalı (tenya), kancalı parazitler ve şeritler bu iç parazitlere örnektir.
Bu uygulama hayvan sağlığı açısından olduğu gibi insan sağlığı açısından da önemlidir. Bilindiği gibi kediler tüy döken canlılardır. Bu tüylerin üzerine bulaşmış parazit yumurtaları özellikle de echinococ yumurtaları insan sağlığı açısından önemlidir. Bu parazit kedilerin ince bağırsağında yaşar ve yumurtalarını dışkıyla dış ortama çıkarır. Bulaşma, parazite karşı aşılanmamış kedilerin, tüylerine bulaşan yumurtaların veya enfekte hayvanın dışkısıyla kontamine olmuş yiyeceklerin (marul, maydanoz…), insanlar tarafından herhangi bir şekilde ağız yoluyla alınması sonucu olur. Bu echinococ yumurtalarının ağız yoluyla alınması sonucunda da insanlarda hidatik kist şekillenir. Kistler karaciğer, böbrek, kalp, pankreas, beyin ve göz gibi organlara yerleşir, değişik boyutlarda kistler oluşturur ve yerleştiği organlarda işlevsel bozukluklara neden olurlar. İlerlemiş olaylarda kistin patlaması ölüme neden olabilir.
Bu nedenle kediler parazitlere karşı düzenli olarak ilaçlanmalıdır. Kist aşısı kedinin yaşadığı ortam, dışarıya çıkıp çıkmaması, hastalığa yakalanma riski gibi faktörler gözönüne alınarak 3, 4 veya 6 aylık aralıklarla tekrarlanır. Parazitin çok yoğun olduğu bölgelerde uygulama sıklığı daha da artırılabilir.
Kist aşısının enjektable (iğne) formu yağlı bir eriyik olduğundan dolayı yakıcıdır. Bu nedenle yapıldığı yerde ağrı veya şişlik oluşabilir.
Leukosis aşısıHastalığın etkeni Feline leukaemia virüsu’dur (FeLV). Leukemie özellikle kan hücrelerinin oluşumu ile ilgili lenfoid dokularda tümör ile karekterize öldürücü bir viral hastalıktır.Virüs genellikle salya ile bulaşır. Tükrük, burun akıntısı, dışkı, vajinal akıntı ve kan yolu ile de bulaşma olabilir. Virüsun taşınmasında bulaşık su ve mama kapları da rol oynamaktadır.
Hastalığın yayılmasında virüs miktarı, konakçının direnci, yaşı ve immun sistemi etkili olmaktadır.
Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. İmmun sistemi destekleyici tedaviler yanında semptomatik tedaviler de yapılabilir. Ancak olumlu bir sonuç almak pek mümkün değildir.
Hastalığın yayılmasını önlemede en etkin yol aşılamadır. Bu amaçla başlangıçta 2 doz uygulanır. Yılda bir kez yapılan tekrarlama ile hastalıktan korunma sağlanabilir.

AŞI SONRASI dikkat edilmesi gerekenler ve komplikasyonlar

14:26 0 Comments

Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Komplikasyonlar

  • Aşının yapıldığı gün ve 2 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
  • Aşının uygulandığının hemen ertesi günü yavruda bağışıklık oluşmasını sağlayamadığı, gözardı edilmemesi gereken bir noktadır. Aşıdan beklenen koruma, ancak uygulamadan 7-10 gün sonra maksimum seviyeye ulaşır. Bu nedenle özellikle yavrularda aşı yapıldı güvencesi ile dışarı çıkarılmamalıdır. Bu konuda veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymak kedinizin yararına olacaktır.
  • Aşıların yapıldığı gün yavrularda hafif bir ateş yükselmesi görülebilir. Bu aşının normal etkilerinden biridir.
  • Bazen aşının yapıldığı yerde deri altında şişlikler oluşabilir. Bu, aşının vücut tarafından emilememesinden ve deri altında birikip kalmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bunlar kalıcı değillerdir. Zaman içersinde yavaş yavaş kaybolurlar. Şişlik olan bölgeye masaj yaparak bölgedeki birikimin daha çabuk ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerde çok fazla görülmemekle birlikte bazen aşılara karşı vücutta aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir. Bunun nedeni vücudun kendinden olmayan yabancı maddelere karşı reaksiyon oluşturmasıdır. Yani vücut aşıyı yabancı madde olarak kabul eder ve ona karşı tepki gösterir. Bu tepki genellikle aşı yapıldıktan 15 dk.- 2 saat arasında şekillenir. Yüzde ve gözlerin etrafında şişme görülür. Böyle bir durumda kedinizi tekrar veterinere götürmeli ve veteriner hekiminizin uygun gördüğü tedavi şeklini uygulamalısınız.

AŞI TAKVİMİ & aşı ne zaman yapılmalı

14:06 0 Comments



Kedileriniz Ne Zaman Aşılanlanmalı

Kedi Aşı Takvimi

Türkiye’de mevcut kanunlar kedilerimizin kuduz için aşılanmasını zorunlu kılmaktadır. Sokağa çıkıp çıkmama durumu gözetilmeksizin tüm kediler kuduz aşısı ile aşılanmak zorundadırlar. Sahipli kedilerde bunu ailelerinin , sahipsiz kedilerde belediyelerin takip zorunluluğu vardır.

Kediniz için gerekli aşıları veteriner hekiminiz size önerebileceği gibi bir kedi sahibi olmanız durumunda nelerin gerekli olduğu konusunda sizinde bilgi sahibi olmanız gereklidir.
Dünya genelindeki bilimsel sonuçlar neticesinde Academy of Feline Medicine, aşıları birincil ve ikincil olmak üzere iki kategoriye ayırmaktadır. Birincil aşılar, hemen hemen bütün kediler için tavsiye edilmekle beraber, ikincil aşılar sadece belirli hastalıklara yakalanma riski taşıyan kediler için tavsiye edilir.

Kuduz aşısı, en yaygın birincil aşılardan biridir. Buna ek olarak, çoğu veteriner hekim Feline Rhinotracheitis, Feline Calici ve Feline Panleukopenia içeren üç yönlü karma aşı yapar. Ülkemizde Karma Aşı olarak adlandırılır. İlk aşılama başlangıcında bağışıklık kazanma durumu ülkemizde araştırılmaksızın tedbir amaçlı 2 doz uygulaması söz konusudur. Bu aşı genellikle yılda bir yapılır; ancak, bazı veteriner hekimler üç yılda bir yapılmasını tavsiye eder. Veteriner hekiminizin size ikincil aşılar hakkında bilgi vermesi gerekir.

Seri aşılamalarda aynı türden iki aşılama arasındaki süre (örn. Karma Aşı), üç haftadan çok yada 2 haftadan az olmamalıdır. İlk aşı verildikten sonra 2. aşının 3-5 gün sonra verilmesi anlamsızdır ve bir işe yaramaz. Aynı şekilde 2. aşı dozu, 1. aşı verildikten uzun süre sonra verilecek olursa etkisiz olabilir. Bu nedenle aşılar hekimlere sunulmadan önce 2. doz aşının verilme zamanı, deneylerle ve alan tecrübelerinin sonuçlarına göre belirlenir.

3 aylık tan küçük yaştaki kediler aynı türden aşı ile (örn. Karma aşı) en az iki defa aşılanmalı, bundan sonra yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Aşılar kullanılırken ilk aşı uygulamasından birkaç hafta sonra 2. bir aşı, hatta 3. bir aşı verilir ve bağışıklığın devamını emniyet altına almak için senelik aşılamalar yapılır. Ancak aşıların oluşturduğu bağışıklık seviyesinin her bir kedinin genetik yapısına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Aşılar bazı kedilerde kuvvetli bir bağışıklık oluşturduğu halde bazılarında zayıf kalır. Bu nedenle arzu edilen düzeyde koruma sağlayabilmek için aşılar birkaç defa tekrar edilir.

Bir aşı ne kadar başarılı olursa olsun, duyarlı bireylere uygun dozda verilmedikçe, hastalığa karşı koruyucu değildir. Bu yüzden her aşı için verilen doz kurallarına uymak gerekir. Aşı hazırlayan ticari firmalar bu noktadan yola çıkarak, aşıları kedinize en uygun olan dozda tek kullanımlık şişeler halinde hazırlamış ve böylece oluşabilecek sorunların önüne geçmişlerdir.

Aşıların çoğu deri içi (İD-İntradermal), deri altı (SC-subcutan) ve kas içi (İM-intra Musculer) yollarla uygulanmaktadır. Bu uygulama yerlerinin her birisi değişik amaçlar için uygun prosedürlerle belirlenmiş olup bunlar arasında en çok kullanılan yol deri altı olanıdır. Bunun nedeni deri üzerinde lenf damarcıklarının fazla olmasıdır. Bilindiği gibi lenf sistemi vücudun savunma sistemini oluşturmaktadır. Deri altı olarak verilen aşılar enjeksiyon yerinden dokulara çok yavaş dağılırlar. Böylelikle lenfoid dokular uzun süreli bir uyarma altında tutularak bağışıklığın uzun olması sağlanır. Ayrıca bu yöntemle uzun olduğu kadar, çabuk bir bağışıklık şekillenmesi de sağlanır. Deri altı yolla uygulamada oluşan bağışıklığın başlangıçta yüzeysel olması nedeni ile vücudun dış yüzeyi mikrop saldırılarına karşı korunmuş olur.

Aşıların uygulanmasından önce derinin dezenfekte edilmesi doğru olmayan bir harekettir. Çünkü aşılar dezenfektan maddelerle tahrip olurlar.

Kedi Aşı Yapılmazsa Ne olur ? 

Sıklıkla karşılaşılan bu soru hem kedinizin hemde sizin hayatınızı tehlikeye atmak demektir. Veterinerinizle aşı takviminiz konusunda titiz bir işbirliği yapmanız gerekmektedir. Özellikle iç dış parazit uygulamalarını düzenli yaptırmanız sizinde sağlığınızı koruma amaçlıdır. İç dış parazit aşıları mantar, uyuz, pire, kene ve iç parazitler konusunda öncelikle kedinizin elbetteki ilişkili olarakta sizin sağlığınızıda korumak amaçlıdır.

Kedi Aşı Fiyatları Nedir ?

2018 yılında kedi aşılamaları veteriner kliniklerinde farklılık göstermekle birlikte 60 TL civarındadır. İç Parazit hap yada enjeksiyon formlarına göre değişiklikler göstermektedir. Hap formları 10 TL enjeksiyon 25 TL civarındadır. Dış Parazit uygulamanız için ürünler nettede satılmakta ve 15 -40 tl aralığında fiyat seyretmektedir.

Lütfen fiyatları konusunda size en yakın veteriner kliniği ile görüşünüz.

Kedi Perisi ve Kedizade Cattery olarak dış parazit için kedilerimize FRONTLİNE sprey yada STRONGHOLD ense damlası , iç Parazit uygulaması için caniverm tablet kullanılmaktadır. Tüm klinik takipler ve uygulamalarımız Denizli Baybora Veteriner Kliniği’nin uzman hekimlerince yapılmaktadır.

Sağlıkları bizim de sağlımız demektir.

BRITISH SHORTHAIR Özellikleri

13:05 0 Comments

British Shorthair Kedilerin Özellikleri

Evinizin her odasında gezinmesine izin verilebilir nadir cinslerden biridir. Yükseklik korkusundan dolayı uyku için kestirebileceği sepeti , koltuk üstü, kalorifer altları haricinde mutfak tezgahı masa üstleri vb benzeri yerlerde asla sizi rahatsız etmezler. Onların bu yükseklik fobisi güncel ev yaşantısında ancak bir bebek kadar yer kaplar. Güçlü çene yapısı sayesinde hertürlü yiyecekler için inanılmaz isteklidir.
Daha önceden yaşayanlar bilirler ki onların bakışlarında herzaman çekingen bir ifade ve masumluk zirvededir. Genelde karın kısmı, çene altı ve kulakların yan kısmındaki yanaklar okşanmayı en sevdikleri bölümlerdir. Birçok kedi cinsinin aksine onlar göbişlerinden sevilmeye bayılırlar.
Eğer iyi bir ebeveynseniz sabahları kalktığınızda onu sevmeniz için yerlerde yuvarlanırken görürseniz şaşırmayın. Kendisini dokunacağınız zamana kadar size inanılmaz cilveler yapacaktır. Küçücük bir ensesine dokunuşunuz dahi ona yetecektir.

British Shorthair Temel Özellikleri

Uyumlu ve dayanıklı bir kedi olan British Shorthair tam anlamıyla bir şehir kedisidir. Bazen içine kapanık bazen de hareketli ve canlı tam bir mahalle kabadayısı gibi davranır.

British SHorthair Görünüş ve Vücut Yapısı

Dairevi ve güçlü kafa, yuvarlak kemik yapısıyla bütünleşir. Alnı yuvarlak gelip tepesi hafifçe düzleşir. Burun yayvan ve orta büyüklüktedir. çene ve burun kısmı bu ırka özgü bir şekilde sağlam ve iyi gelişmiştir. Bıyıklardan sonra belirgin bir boşluk vardır.
Orta boy kulakların uçları yuvarlak, taban kısımları ise geniştir. Birbirinden tamamen ayrık olan kulaklar başın biçimiyle uyumludur.
Gözler uyanık bakışlarıyla iri ve yuvarlaktır. Beden orta ile büyük olabilir, tıknazdır ve kedinin arka tarafı düz görünümdedir.
Göğsü geniş ve derindir. Bacaklar güçlü ve orta boydadır. Patileri de yuvarlak ve sıkıdır. Orta uzunlukta olan kuyruk dibine doğru genişleyerek ve uca doğru hafifçe incelerek bedenle uyum sağlar. Tüyleri kısa, dayanıklı ve tek kattır. Kesinlikle kıtıklanmaz.

British Shorthair Tüy Bakımı

Kendisini temizler, bakımını yapar ve kendi kararlarını alarak kendi ayaklarının üzerinde durur. Ya bebekliğinden itibaren muntazam bakıma alıştırırsınız, ya da pes edebilirsiniz. Haftada 1 sıklıkla taramanız sizin rahatınız için :)) yeterlidir.

British SHorthair Kökeni & Tarihi

British Shorthair 19. yüzyılın sonlarına doğru Harrison Weir adında bir kedi sever tarafından kedi gösterisinde sergilenerek tüm dünyaya tanıtılmıştır. Uzun bir süre boyunca da kedi şov dünyasının en popüler kedisi olan British Shorthair'in yıldızı uzun tüylü İran kedisiyle birlikte 2. Dünya Savaşı sıralarında sönmüştür.
İngiltere'de bugün bu kediler Amerika'daki kardeşlerinin aksine renklerine göre ayrılırlar ve her renk ayrı bir ırk olarak kabul edilir.

15 Mart 2010 Pazartesi

Kedi Eğitimi numara öğreme

07:04 0 Comments

KEDİ EĞİTİMİ & NUMARA ÖĞRETMEK

Numara yapması için kedinizi eğitebilirsiniz. En iyi sonuçlan da kedinizi bir parça yaş veya ödül mamasıyla Ödüllendirdiğiniz zaman alırsınız. Her defasında yalnızca bir komut verin ve sabırlı olun.

Kediye PATİ VER Komutu

Kediniz önünüzde otururken patisine dokunun ve "ver," deyin. Kediniz tepki verdiği ve patisini havaya kaldırdığı anda patisini tutun. Ödül mamayla birlikte sözlü olarak da kedinizi mükâfatlandırın. Komutu her seferinde aynı şekilde uygulamaya dikkat edin.

EL SALLA Komutu

Kedinizin hemen burnunun önünde ama ulaşamayacağı bir şekilde ödül maması tutun ve elinizle ileri geri sallayın, bu sallama işlemi sırasında "el salla" demeyi unutmayın. Kediniz yemeğe ulaşmaya çalıştığı anda sanki el sallıyormuş gibi görünecektir. Bu davranışından tatmin olduğunuzda onu okşayın ve ödülünü verin.

AYAĞA KALK Komutu

Kedinizi tabureye veya başka bir yüksek alana oturur pozisyonda yerleştirin. Kedinizin başının üstünde bir ödül maması tutun ve ona "ayağa kalkmasını" söyleyin. Kediniz kalktığında ya da elinizi tutmaya çalıştığında sakın onu ödüllendirmeyin. Kediniz bu hareketi başardığı anda onu hemen ödüllendirin ve aynı komutu birkaç kere tekrarlayın.

GEL Komutu

"Gel" diyerek kedinizin adını söyleyin. Eğer gerekirse dikkatini çekmek için mama kabının üzerine vurun. Kediniz geldiğinde onu okşayın ve ödülünü verin. Bu nama saati geldiğinde denenebilecek iyi bir numaradır. Aynı zamanda elbette kediniz de "gel" emriyle birlikte mamayı ilişkilendirecektir.